3 Punca Rambut Gugur Sehingga 100 Helai Sehari!

Uols pernah alami masalah rambut gugur sehari dalam 50 hingga 100 helai sehari? Senang je nak tahu bila sikat rambut terus gugur dan bantal dipenuhi dengan rambut. Sikat pula penuh dengan segenggam rambut. Jadi apa puncanya ya? Uols nak tahu tiga (3) punca yang sebabkan masalah ni? Jom baca!

1. HORMON SEKS

Hormon seks wanita merangsang pertumbuhan rambut yang tebal. Selain estrogen, setiap wanita turut menghasilkan androgen dalam jumlah yang sedikit. Tetapi androgen boleh dihasilkan dengan aktif sekiranya seseorang wanita itu berada di dalam keadaan tertekan.

Dan ia boleh menjadi faktor masalah keguguran rambut. Untuk kes yang serius, pakar perubatan akan memberikan pil anti-androgen. Untuk uols yang suka dengan cara yang lebih semula jadi, uols hanya perlu lebihkan rehat untuk mengurangkan stres.

2. PENGGUNAAN PRODUK

Sememangnya kita dilahirkan dengan rambut yang kuat. Tetapi masalah akan timbul sekiranya uols sering melunturkan warna rambut, kerap menggunakan produk penggaya rambut seperti melurus rambut atau mengeritingkan rambut.

Ia mungkin tidak menyebabkan keguguran rambut dari akar tetapi akan menyebabkan rambut uols putus. Atasinya dengan menggunakan syampu yang betul, kurangkan mencuci serta hadkan penukaran warna dan stail rambut.

3. KURANG VITAMIN

Pemakanan yang seimbang sangatlah penting untuk kesuburan rambut uols. Fakta ini mungkin klise, tapi itulah kenyataannya. Rambut di dalam keadaan sempurna sekiranya uols mengamalkan makanan berkhaisat seperti bijirin penuh, buah-buahan dan sayur-sayuran serta makanan berprotein tinggi seperti yogurt, daging, ikan dan tauhu.

Sekiranya sukar untuk uols patuhi arahan diet ini, ambillah makanan tambahan khas untuk rambut iaitu Biotin, Niasin, Zink, Vitamin B6, B12, A dan E.

Semoga perkongsian tiga (3) punca ini sedikit sebanyak dapat membantu uols mengurangkan helaian rambut gugur setiap hari.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hubungi Kami Di WhatsApp
KUPON DISKAUN 28% ➜ NEW28 [FREE SHIPPING]