4 Cara Hapuskan Plak Pori Wajah Yang Besar!

Pori wajah besar adalah antara masalah yang sukar untuk dirawat. Macam mana plak pori boleh jadi besar ? Haa secara asasnya, hormon dalam badan uols mempengaruhi penghasilan sebum (minyak) di kelenjar.

Seterusnya, minyak ini disalurkan ke setiap pori dan seterusnya ke wajah uols. Jika penghasilan sebum normal, aliran minyak berlaku dengan baik. Tapi terjadinya masalah bila kelenjar minyak hasilkan terlalu banyak bendalir.

Lebihan minyak akan bercampur dengan bendasing pada permukaan wajah contohnya sel kulit mati, terjadinya pori tersumbat, membesar dan mengembang.

Apabila pori membesar ianya akan merembes banyak sebum dan ia teroksida dengan campuran kulit mati maka terhasil bintik hitam. Jom ketahui apa yang uols perlu buat untuk menghapuskannya.

DO’S
1. โ€‹ Guna pencuci muka bebas sabun, lembut dan bertindak balas sempurna dengan air. Pencuci wajah yang mengeringkan akan membuat kulit sakit dan wujud kesan merah serta radang.

2. ‘Serap’ lebihan minyak pada wajah dengan gunakan clay face mask. Ada juga produk yang tawarkan kesan resapan minyak apabila dipakai pada wajah sebelum make up.

3. Gunakan produk yang mengandungi kandungan anti-oksida yang tinggiย selain boleh menjadikan kulit sihat ia kurangkan kedutan.

4. Mungkin uols boleh pertimbangkan untuk bincang dengan doctor untuk pengambilan pil perancang kehamilan. Dos rendah boleh mengimbangkan dan kurangkan tahap hormon yang bertanggungjawab dalam penghasilan minyak.

DON’TS
1. Berhenti gunakan produk yang sebabkan penghasilan minyak lagi banyak. Produk yang berciri krim adalah pilihan yang salah untuk yang berkulit minyak.

2. Jangan tidur dengan make up masih diwajah. Bukan saja ia sebabkan pori tersumbat, tapi galakkan pertumbuhan bintik hitam dan kulit kusam.

3. Jika uols gunakan concealer untuk menutup kesan cela, sembunyikan pori yang besar dan ton kulit yang tak sekata, berhati hati kerana ia mungkin akan membuatkan liang pori tersumbat dan susah untuk uols bersihkan make up dengan sempurna.

Jadi, lain kali uols cubalah buat yang DO’S tu dan jangan lagi buat yang DON’TS untuk hapuskan pori wajah besar di muka uols tau. ๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hubungi Kami Di WhatsApp
KUPON DISKAUN 28% โžœ NEW28 [FREE SHIPPING]