7 Rahsia Kulit Cantik Orang Korea Dan Jepun!

Siapa yang tidak kenal artis wanita korea yang begitu popular dengan imej kecantikannya. Dari susuk tubuhnya adalah ‘ideal‘ bagi seseorang wanita. Mereka sangat terkenal dengan pembedahan plastik. GC dapat tahu kebanyakan keluarga mereka menggalakkan impian mereka untuk menjadi artis sebagai sumber pendapatan menyara hidup.

Orang jepun pula terkenal dengan ciptaan teknologi terkini dalam bidang kecantikan. Tak mustahil kedua negara ini sangat mementingkan kecantikan kulit. Tak semua yang melalui pembedahan, ada diantara mereka yang cantik kulitnya tanpa perlu melalui pembedahan taw.

Apa rahsianya ya? Jom kita bongkar rahsia kecantikan kulit mereka!

1. MINUM TEH HIJAU

Orang Jepun dan Korea minum teh hijau sekurang-kurangnya satu sehingga dua kali sehari. Ia membuatkan kulit mereka bebas jerawat kerana teh hijau merupakan antioksidan yang sangat bagus.

2. MINYAK PENCUCI (CLEANSING OIL)

Untuk pencuci muka, mereka memilih minyak pencuci (Cleansing Oil) kerana ia dipercayai mampu mencuci solekan pada wajah dengan sempurna sambil mengekalkan tahap sebum semula jadi wajah. Pelakon Korea, Suzy Bae mengamalkan teknik 424, di mana dia akan mencuci wajah dengan minyak selama empat minit, diikuti dengan pencuci muka berbusa selama 2 minit dan membilas muka selama 4 minit. Mulakan dengan air suam dan diakhiri dengan air sejuk untuk mengetatkan pori kulit wajah.

3. PENGGUNAAN PENYEGAR WAJAH

Penggunaan penyegar wajah adalah sangat penting bagi orang Jepun dan Korea. Ia dapat menanggalkan sel kulit mati dan menghilangkan sisa-sisa pencuci muka sekiranya tidak dibilas dengan sempurna. Pemilihan penyegar wajah yang betul penting untuk mengelakkan kulit daripada kering. Orang Jepun memilih penyegar yang mengandungi ethyl alcohol, rubbing alcohol atau isopropyl alcohol. Mereka tidak menggunakan kapas muka dan hanya menggunakan jari untuk menyapunya pada kulit wajah untuk penyerapan yang optimum.

4. PENGGUNAAN PELEMBAP MUKA (MOISTURIZER)

Pelembap muka sememangnya rutin kecantikan yang biasa bagi semua wanita mahupun lelaki. Namun begitu apa yang berbeza adalah cara pemilihannya. Orang Korea percaya pelembap yang dibuat daripada minyak sayuran baik untuk wajah. Minyak mineral seperti petroleum jeli dikatakan tidak mempunyai apa-apa bahan yang boleh menjadikan kulit lembut dan cantik. Sapuan ke atas dan ke bawah harus dipraktikkan untuk penyerapan yang sempurna.

5. SENAMAN WAJAH

Kebanyakan selebriti di Korea mengamalkan senaman wajah dengan menyebut ‘Ma Me Mi Mo Mu’ sebanyak 10 kali untuk menguatkan otot muka dan bibir.

6. URUTAN KULIT

Rahsia wajah yang berseri adalah dengan urutan pada kulit yang diamalkan oleh mereka. Gunakan penyental muka atau krim dan urut dengan lembut wajah anda dua hingga tiga kali seminggu. Ini dapat menggalakkan pengaliran darah, oksigen dan menambahkan keelastikan wajah.

7. PUPUR PENCERAH (CLARIFYING MASK)

Setiap kali selepas mengurut wajah, jangan lupa untuk menggunakan pupur wajah untuk melengkapkan rutin kecantikan yang diamalkan oleh orang Jepun dan Korea ini. Pilih pupur yang bersesuaian dan untuk kulit Asia, seelok-eloknya anda memilih pupur pencerah (clarifying mask) untuk mencuci kulit dan pori anda dengan sempurna atau pupur pelembap (moisturising mask).

Itulah 7 rahsia yang uols boleh amalkan mulai sekarang. Semua wanita impikan kulit yang cantik dan mulus seperti wanita korea dan jepun. GC ucapkan gudluck uols!
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hubungi Kami Di WhatsApp
KUPON DISKAUN 28% ➜ NEW28 [FREE SHIPPING]