Berpuasa Membuatkan Kulit Semakin Cantik Dan Terima 9 Manfaat Lain!

Ramai tahu tentang kewajipan orang Islam melaksanakan lima dari Rukun Islam iaitu berpuasa pada bulan Ramadhan. Berpuasa menahan lapar dari terbit matahari hingga terbenam matahari.

Puasa telah menjadi popular sejak kebelakangan ini kerana banyak teori dan manfaat kesihatan yang positif dapat melalui berpuasa. Sekarang tidak kiralah, orang Muslim atau bukan muslim, ramai yang sudah mula berdiet dengan cara puasa.

Apa sebab sebabnya puasa dapat diterima ramai ? Jom baca 10 manfaat berpuasa.

1. KULIT MENJADI CANTIK

​Berpuasa mampu mencuci segala toksik yang terkumpul didalam badan dan juga organ. Toksik penyebab kulit kusam, jerawat dan sebagainya.

2. MINDA MENJADI TENANG

Keadaan mental jadi lebih tenang dan fokus apabila melakukan sesuatu aktiviti ketika uols berpuasa.

3. MENINGKAT IMUNISASI BADAN

Imunisasi badan dapat ditingkatkan melalui puasa kerana boleh mengurangkan dari kerosakan radikal bebas, penyakit radang dan pertumbuhan sel kanser.

4. FUNGSI OTAK BERTAMBAH BAIK

​Otak menjana protein dipanggil brain-derived neurotrophic factor (BDNF) kesan dari berpuasa. Sel BDNF menghasilkan neuron baru dan mempertingkatkan kimia untuk kesihatan otak. Protein ini juga melindungi sel otak dari bahaya Alzheimer dan penyakit Parkinson.

5. BAIKI CARA PEMAKANAN

​Bagi uols yang ada masalah pemakanan, puasa boleh betulkan semula corak masa makan uols mengikut kesesuaian gaya hidup uols.

6. KAWAL RASA LAPAR

​Puasa bagi signal kat badan bagi rasa lapar yang tepat. Tahukah uols, badan kita mampu tahan lapar sehingga 24 jam tau ! Fikirkan tentang butang reset, macam tulah bila berpuasa ia akan baiki semula tentang masa lapar yang sesuai.

7. PANJANGKAN UMUR

Tahukah uols, kesan metabolism yang baik boleh memberi jangka hayat yang panjang. So, apabila selalu uols berpuasa, semakin baik sistem penghadaman dan metabolism badan uols.

8. METABOLISM TINGGI

Berpuasa membuatkan sistem penghadaman kurang bekerja, so ianya membakar kalori dan meningkatkan kadar metabolism. Memberi efek kepada metabolism jika sistem penghadaman uols lemah. Puasa juga baiki sistem penghadaman dan pergerakan usus.

9. BAIKI KADAR INSULIN

Kadar insulin menjadi lebih positif, dimana insulin menjadi lebih efektif dengan memberi glukos dari dalam darah.

10. TURUN BERAT BADAN DENGAN SELAMAT

Berpuasa beberapa jam membakar lemak lebih baik daripada diet biasa. Diet berpuasa gunakan lemak untuk tenaga berbanding gula. Ramai atlet yang berpuasa untuk dapatkan lemak badan yang rendah.

Kesimpulannya, uols semua dah ganti puasa ke tidak ? hehe
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hubungi Kami Di WhatsApp
KUPON DISKAUN 28% ➜ NEW28 [FREE SHIPPING]