Kotoran Gigi Dan Pemutihan Gigi

Salah satu sebab yang paling biasa orang memilih pemutihan adalah untuk menyingkirkan kotoran. Kotoran pada gigi berlaku dari masa ke masa dari pendedahan kepada zarah makanan tertentu, cecair dan juga disebabkan oleh penuaan dan penjagaan. Terdapat beberapa jenis kesan yang boleh dikeluarkan dengan pemutih gigi dan beberapa sebab gigi menjadi kotor di tempat pertama.

Kotoran Ektrinsik

Pemutihan gigi boleh berjaya untuk menghapuskan kesan kedua-dua ektrinsik dan intrinsik. Kotoran ektrinsik muncul di permukaan luar gigi, dan disebabkan oleh perkara-perkara seperti pendedahan kronik kepada kopi atau minuman gelap yang lain, tembakau atau sesetengah jenis makanan. Dalam usaha untuk mencegah kotoran ektrinsik, memberus dan pembersihan gigi secara berkala adalah penting. Pemutihan gigi boleh membantu dengan ketara walaupun kotoran ini kebal daripada memberus harian dan pembersihan. Perlu diingat bahawa kekurangan penjagaan yang betul dan perhatian boleh membawa kepada kesan yang menembusi dentin. Ini mungkin mustahil untuk merawat, walaupun dengan produk pemutihan gigi profesional.

Kotoran Intrinsik

Kotoran intrinsik adalah sedikit lebih rumit untuk menangani dan juga mungkin lebih sukar untuk mengelakkan. Ini jenis bentuk kesan hitam pada bahagian dalam gigi dan hasil daripada pendedahan berlebihan kepada fluorida dan mineral dan juga boleh berlaku secara amnya disebabkan oleh penuaan atau trauma. Teknologi pemutih gigi kini, sistem tertentu boleh didapati yang boleh memutihkan kesan intrinsik walaupun sukar. Jenis produk mungkin memerlukan lebih banyak masa dan usaha untuk mendapatkan hasil yang terbaik, tetapi boleh bekerja dengan penggunaan yang konsisten dalam tempoh beberapa bulan.

Pilihan

Kaedah yang berbeza pemutihan gigi yang ada, bergantung kepada jenis kotoran yang anda ingin rawat. Anda boleh mendapatkan hasil yang terbaik dengan pemutihan dalam pejabat yang doktor gigi anda akan menyelia. Sebagai alternatif, anda boleh mendapatkan lebih banyak kemudahan dengan gigi profesional pilihan dari doktor gigi anda yang membenarkan anda untuk memutihkan gigi anda sendiri di rumah.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FLASH SALE! 15% OFF USE CODE: FLASH15
0
Your Cart